Izložba – PETRA ŽABČIĆ – S one strane

S radošću vas pozivamo na otvorenje izložbe akademske slikarice Petre Žabčić pod onostranim nazivom   ‘S one strane’ u kulturni klub O’grada 12.4.2013. u 19 sati

Uz izuzetnu mladu umjetnicu kao i uvijek dočekuje vas uobičajena vesela o’gradina procedura sastavljena od pozdravnih kratkih govora i podužeg čašćenja, te vrhunaravne tombole s Petrinim radovima i našim promotivnim  materijalima o čijem sadržaju se već sad potanko raspravlja.

Za one koji će željeti dio Petrinog maštovitog onostranog svijeta ponijeti kući napominjemo kako postoji mogućnost promotivnog grabeža po autorskim o’gradicama.

Dobrodošli!

Petra Žabčić rođena je 17.6.1985. godine u Zagrebu. 2004. godine završila je Srednju školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (smjer tekstilni dizajner). Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, smjer slikarstva. 2008. godine diplomirala je u klasi profesora Igora Rončevića te dobila titulu akademskog slikara. Dodatno se obrazovala na učiteljskom fakultetu te završila program psihološko pedagoške naobrazbe. Surađivala je s književnicom Silvijom Šesto izrađujući ilustracije za njena djela „Vanda“ i „Pričalica“. 2010. godine ostvarila je prvu samostalnu izložbu „Dom je tamo gdje…“ u kulturnom klubu O’grada, nakon čega su uslijedile izložbe „Gradovi“, „Bijeg u čarobnu šumu“ te “Moja priča”. Izložba “S one strane” njena je peta samostalna izložba te druga izložba u suradnji s kulturnim klubom O’grada.

Izložba ostaje otvorena do 12. 5. 2013.

Predgovor povj. umjetnosti Nirvane Silnović

Other worlds have other words; and other words help make other worlds. For fantasy worlds are not the pointless products of ‘wild’ imagination; they are necessarily better structured than the ‘real’ human world. Now it is obvious that no great gulf separates fantasy worlds from real worlds, for the good reason that we order and give significance to the real world by virtue of the same mental principles which allow any man to construct a fantasy.

Richard Gordon

Svojom drugom izložbom u kulturnom klubu O’Grada,  mlada umjetnica Petra Žabčić odlučila nam je predstaviti novu seriju slika, okupljenim pod nazivom S one strane. Iako se stilski drastično ne razlikuju od ostatka Petrina opusa, možemo reći da nam sadržajno otkrivaju neke nove svjetove koje je Petra odlučila istražiti. Motivi poput dvorca na brdu, aviona ili brodova izrađenih od novinskog papira koji slobodno lebde nebeskim prostranstvima, djevojke i jednoroga ili muškog lika s aluminijskim kišobranom koji lebdi nad gradom, jasno nam daju do znanja da se nalazimo u sferi imaginativnog i snovitog. Svijet snova i mašte oduvijek je bio inspiracija umjetnicima, posebice nadrealistima 20-ih godina 20. stoljeća i simbolistima u 19. stoljeću, s čijom se estetikom mogu povezati i Petrini radovi. Ikonografski se oni nadovezuju na mističnu, simboličku i mitološku motiviku koju su eksploatirali i simbolisti (Gustave Moreau, Aubrey Beardsley, Odilon Redon i dr.), međutim Petrini su radovi prožeti onom dječjom naivnošću koja dopušta djetetu u svakome od nas da doista povjeruje prikazanom. U maniri dječje razigranosti i znatiželje Petra slobodno koketira i s raznim tehnikama, pa osim apliciranog novinskog papira ili aluminija koristi akril, suhe pastele i dr. Kolorit varira od zagasitih ljubičastih, pa sve do otvorenih plavih tonova. Slike su manjeg formata, sa često ispisanim riječima ili rečenicama koje prenose određenu poruku ili jednostavno opisuju prikazano (Sanjam, Letim, Don’ be afraid of the Unicorns, A castle on the hill i dr.). Kao takve, djeluju poput fragmenata snova koje je umjetnica uspjela zabilježiti netom prije nego ispare iz sjećanja. Petrini svjetovi vode nas s onu stranu ogledala koja nikada nije prestala privlačiti ni djecu ni odrasle, još od kad smo prvi put pratili Alisu u njenim avanturama. Kako uvodni citat kaže, svjetovi s one strane ogledala nisu ništa manje stvarni od svijeta u kojem i sami živimo, što nam Petra i dokazuje svojim djelima od samog početka svog stvaralaštva. Dokidajući granice između stvarnog i nestvarnog omogućava se fluktuacija jednog i drugog svijeta, te nam se postavlja pitanje što se zapravo nalazi s onu stranu: promatrač ili promatrano? Doista, tvrdi li još netko da jednorozi ne postoje?!