O’snivači O’GRADE…

Ana Šesto

rođena je 1986. u Zagrebu. Fotografkinja, voditeljica kulturnog kluba O’GRADA   i friška magistrica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti iza koje je jedanaest samostalnih i tridesetak grupnih izložbi domaćih i međunarodnih . Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala Školu primijenjene umjetnosti i dizajna. Realizirala je dvadesetak naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim časopisima. Osvojila je 1. nagradu Educentrinog natječaja „ Znanje u slici“ , 1. nagradu Foto kluba Zagreb za „ Živjela fotografija“, 2. nagradu Foto kluba Zagreb za „ Zagreb i Zagrepčani“,  2. nagradu na Fotomaratonu, pohvalu na festivalu Photodays 2011, 1. nagradu  na Hrvatskom kreativnom fotoizazovu… Od 2012. je članica HDLU-a. Službeni je fotograf kazališta  Mala Scena,  nakladničke kuće Semafora ,  Knjige u centru , portala Dnevno.hr. Osim toga, radila je i naravno još uvijek radi promo fotografije za bandove, modele i dizajnere,  sportske utrke, predstave ,koncerte, festivale…Osim što radi kao fotograf, radi i kao grafički dizajner za Semaforu i O’gradu.

kontakt: www.anasesto.com i ana.sesto@gmail.com

 

 SILVIJA ŠESTO

Rođena je 1962. u Zagrebu gdje je diplomirala filozofiju i književnost. Od studentskih dana piše, surađuje u dnevnim listovima i periodici. Autorica je mnogih radijskih emisija od kojih je neke i vodila. Izvedeno joj je petnaestak radio drama, te pet na kazališnim daskama u zemlji i inozemstvu. Objavila je tri zbirke poezije (Krizanteme, Kao katedrala, Poglavica ne plače…) i prozu (Bolja polovnjača, Ester i bageri, Dani plavih djevica…), te romane za djecu od kojih je pet  naslova u školskoj lektiri (Bum Tomica 1 i 2, Vanda, Debela, Tko je ubio pašteticu). Roman “Debela” nagrađen je nagradom “Ivana Brlić Mažuranić”, te stavljen na Časnu listu IBBY-a.  Nagrađena je za tekst “Bum Tomice” nagradom “Mali Marulić 2009., a za novi dramski tekst “Duboko more ili kako smo sve pobroćkali ” nagradom “Mali Marulić” za 2010. godinu. ”Malog Marulića” za tekst drame za djecu “DUBOKO MORE ili kako smo sve pobroćkali”. 2011. „Malim Marulićem“ nagrađen joj je i tekst „Gospodin Mrak i tri bijela šeširića“. Za zbirku bajki „Jučer, danas, putra“ dobiva stipendiju Ministarstva kulture naše zemlje.

kontakt: www.silvijasesto.com i silvija.sesto@zg.t-com.hr

 

 IVAN ŠESTO

 

  Profesor filozofije i indologije i novinar (diplomirao u Zagrebu, Filozofski fakultet i Fakultet političkih znanosti). Od 1990. djeluje kao izdavač, bavi se marketingom i kulturnim stvaralaštvom. U “Teatru Iznova” producira i organizira izvođenje predstava Mire Gavrana. Izdaje više popularnih izdanja i tiskovina. Bio je osnivač dvotjednika “Zagrebački trg” sa Zvonimirom Milčecom. Autor je brojnih zapaženih promidžbenih kampanja (S vrha je pogled najbolji – Privatizacijski investicijski fond Velebit, Prži ga mala prži – Princo CD, Nova Snaga se rađa – humanitarni projekt za djecu sa cerebralnom paralizom…), urednik i izdavač “Uvoda u balet”, Darka Brkljačića, producent i koautor multimedijalnih projekata. Kao izdavač, producent i autor surađivao je s brojnim hrvatskim autorima iz različitih područja kulturnog stvaralaštva (Željko Senečić, Otto Reisinger, Branimir Donat, Zlatko Crnković, Bane Milenković, Arsen Antun Ostojić…). Kao jedan od pokretača Kulturnog kluba O’GRADA namjera mu je da svojim iskustvom, energijom i stremljenjem da i na drugi način produbljuje kulturnu “prazninu” ili “puninu” jer zna, može i hoće iskristalizirati pozitivnu energiju, s obzirom da oko njega postoje “stari” i “mladi” sukulturnjaci kojima je potrebno mjesto i vrijeme kako bi svoj kreativni zanos i imanentni ethos kojeg nose pokazali i tako prenijeli na sve one koji se osjećaju “ograđenima” od postojećeg sadržaja koji se trenutno nudi kod nas.

kontakt: ivan.sesto@zg.t-com.hr

 

…MANIFEST

…oh kako to gordo zvuči. Mislim, mi ćemo se truditi da ima kulture u klubu ili barem kluba u kulturi. No, idemo ozbiljnije. Dakle, sastala se obitelj i zapitala se uglas: hoćemo li kockarnicu? hoćemo li pekarnicu? hoćemo li striptiz klub ili nešto četvrto?! Prostor imamo, što sad? I tako nakon dulje “prof. Baltazar” šetnje odlučismo otvoriti O’GRADU za kulturna nadahnuta bića u okružju i dalje.


…O’GRADA? zato što se ograđujemo od gluposti, od idiotarija, od nekulture, od smeća i poroka, od štakora i susjedovog psa koji je dvaput zaskočio naše kuje…zato što nam je dosta da nam netko drugi kroji i zida ogradu i zato jer sad imamo mjesto gdje će nesmetano rasti naš kulturni bršljan!


…ah, što ćemo sve raditi tamo, osim što ćemo trošiti struju, vodu, plin, te moliti Božeka u obližnjoj crkvi da nam poželi sreću da ne propadnemo ako već nismo zbog uloženih novčića u podizanje O’GRADE. Zvuči li neozbiljno: podigli smo O’GRADU, a onda je ruššš…ne onda je otvaramo, za mlade, za starije, za one koji su jako stari pa su podjetinjili, za one koji nikada nisu ni ostarjeli a bogme ni neće, za one s kompjutorima, s olovkama, s kistom, s fotoaparatom, sa štrikaćim iglama, dugim jezikom, vještim prstima…Ne zaboravimo stari, dobri pianino koji samo čeka…

…i eto, nekoliko je programa već lagano započelo s ugrijavanjem…21.6. voditeljica i mama Silvija Šesto upisala je prvu djecu u dvije književne radionice (TIN TIN TKO JE i PRIČAM TI PRIČU), pripreme za malu scenu malog kazališta PRIČALICA su u tijeku, voditeljica i koordinatorica Ana Šesto brusi oči za program O’BJEKTIV i prijeti kako će na zidovima O’GRADE non-stop vješati fotografije svojih frendova, mladih fotografa, a i nešto starijih, a ponekad i svoje. A kad neće vješati fotke na zidiću će visjeti likovni produkti naših nepoznatih i poznatih super kreativaca.

Za one koji bi smirili živce i pritom nešto lijepo naučili, iz magle budućnosti nazire se program STVARAO’NICA, a biti će tu i pravog i krivog u tečaju štrikanja koji će se pomiješati s tečajem AUTO’GENOG treninga. Slatkiš naših namjera sličan je marcipanu u bombonijeri i zove se O’KRUG. Naime, kad nam puhne otvoriti ćemo O’GRADU kao što je otvaramo mladim ljudima tako i starim stvarima. Pa će se uz ulaznicu u obliku kolača moći obavljati razmjena stvari koje su nam “višak”. Jer ne zaboravimo: ono što nas rastužuje možda nekoga veseli, tako je i sa stvarima. Kako pianino ne bi skupljao pretjeranu prašinu, zamislili smo i poeziju na pješačkoj zebri s obzirom da stihotvorci obično idu pješke.

Njihova će se večer zvati PO’ETIK i moći će uz klavirsku pratnju, gitaru ili možda vuvuzele izgovarati svoje cijenjene stihove. Za te večeri pripremili smo sasvim ozbiljnu pričuvu svijeća. Slijedite? Dakle, idemo dalje…Nakon što će se O’GRADA već poprilično ugrijati od kreativnih tijela i djela, eto nam još programa u zamišljaju. Pa ćemo brusiti duge jezike u tematskim debatama prije spavanja u programu O’GRAĐENO. Eh, tu će već netko tko će biti najdužeg jezika dobiti i poneko piće kako bi se ohladio (i on i jezik), a priča se po kuloarima kako ćemo nabaviti i aparat za pravu kavu. I ako vam još nije dosta, a zasigurno nije jer nije ni nama, onda računajte na program O’GLASI koji će se svesti na pokušaj učenja pisanja reklama, slogana i srodne marketinške književnosti. Za taj program se natječe nekoliko voditelja, no kako je ovo obiteljski projekt, još uvijek za prsa vodi jedna od njegovih inicijatorica i sama zadrta spisateljica reklama (mama). No, za kraj prije uvjetnog kraja, jer ideje nam padaju danonoćno, zamislili smo i čistu recitaciju, kao nekad u školi, također uz pratnju tam tama, tamburice ili glasovira. Tom smo programu nadjenuli ime NO’TA BENE kako bismo ispali sasvim cool. I to nije sve…Jedna mlada i ambiciozna djevojka predložila je program pod naslovom O’GRADU u kojem kani trenirati svoje znanje povijesti umjetnosti, pa neka joj! Slijedi novi oblik nadripisarstva na djelu – program O’GRRRADA. Naime, neimenovana i blago je reći tajna osoba pisat će danonoćno zadovoljavajući potrebe žiteljstva za pritužbama gradskom vodovodu, čistoći, predsjedniku, premijerki, trgovačkom lancu… Dakle, ako se netko poželi žaliti, no u kući nema papira, olovke, nepismen je ili jednostavno lijen, stvar je precizno jednostavna: ubacite se u program i nitko vam neće ostati dužan!

..ne mi se uopće ne šalimo. Mi smo sigurni kako ćemo sa svim tim zamišljenim i ostvarenim zasigurno propasti. No, kad već propadamo, neka to bude kulturno.

Živjela O’GRADA našega grada!

Žiro račun Kulturnog kluba O’grada 2503007-1100066471