O’ŽILJAK – SF TRIBINA

sf tribina aleksandar žiljak

Prva jesenska tribina iz serije tribina O’Žiljak, posvećenih znanstvenoj fantastici, fantasyju i horroru u umjetnosti, popularnoj kulturi i svakodnevnom životu u nas i u svijetu, bavit će se fandomom – organiziranjem ljubitelja SF-a.

Vrijeme: Četvrtak, 25. 9. u 20 sati

Mjesto: Kulturni klub O’grada ( Trg siječanjskih žrtava 8 )

Ljubitelji SF-a nazivaju se fanovima, što dolazi od riječi fanatik. U SAD-u, fanovi su se počeli povezivati između dva svjetska rata, da bi izrasli u samostojeću subkulturu – SF fandom, za koju je riječ “fanatik” sasvim primjerena. Međutim, fandom predstavlja i prostor iz kojeg izrastaju novi SF pisci, ilustratori i urednici, te je time njegova kulturna uloga znatno veća od okupljanja konzumenata jednog žanra. Organiziranje fandoma u Hrvatskoj počinje 1976, baš kada je pokrenut SF časopis Sirius. Te je godine osnovana SFera, zagrebačko društvo ljubitelja znanstvene fantastike, koje djeluje i danas i najdugovječnije je takvo društvo na ovim prostorima. SFeri će se ubrzo pridružiti i brojne druge udruge, od kojih su se neke održale, druge nestale, ali sve su doprinijele živosti na hrvatskoj SF-sceni. Jedan od najznačajnijih fenomena SF fandoma su konvencije – okupljanja ljubitelja znanstvene fantastike. Konvencije su mjesta okupljanja, druženja, ali i razmjene ideja i žarišta s kojih se pokreću novi projekti. Također, udruge i pojedinci objavljuju i fanzine, časopise u kojima se mogu naći priče, recenzije, tekstovi što ih stvaraju sami ljubitelji.

Podrobnije ćemo se baviti organiziranjem ljubitelja SF-a. Što rade klubovi i koja je njihova uloga? Kako se organiziraju konvencije? Što su fanzini i koji je njihov značaj u ovom kulturnom trenutku u nas?

Tribinu osmišljava i vodi Aleksandar Žiljak, ilustrator, pisac i urednik. Na tribini sudjeluje Petra Bulić, svojevremeno predsjednica, a danas tajnica zagrebačkog Društva za znanstvenu fantastiku SFera, višegodišnja organizatorica najbrojnije hrvatske konvencije SFeraKon u Zagrebu, te koordinatorica volontera na ovogodišnjoj svjetskoj konvenciji Woldcon, održanoj u kolovozu u Londonu.